torstai 3. lokakuuta 2013

OPINPOLKU 5, ASPIRIININ VALMISTAMINEN JA ANALYSOINTI

Aika luistaa, kun tekemistä on. Opiskeluja jo yksi kokonainen jakso takanpäin. Työn raporttiin pääset tästä. 

Opinpolussa harjoittelemme yksikköprosesseja esteröinti, liuotus, kiteytys ja suodatus.

Esteröinti tarkoittaa kemiallista reaktiota, jossa alkoholin ja karboksyylihapon reagoidessa suntyy esteriä ja vettä. Esteröinti reaktio on yleensä hidasta, joten katalyyttiä käytetään nopeuttamaan sitä. Esteröintiä käytetään runsaasti elintarviketeollisuudessa aromivahventeina ja makuaine-esansseina. Kemianteollisuudessa estereitä käytetään liuottimina.

Liuottaminen tarkoittaa ainakin kahden puhtaan aineen sekoittumista keskenään. Heterogeenisessa seoksessa aineosat ovat jakautuneet epätasaisesti ja ne voidaan usein erottaa toisistaan esimerkiksi suodattamalla tai seulomalla. Homogeenisessa seoksessa ainesosat taas ovat jakautuneet tasaisesti koko seokseen, joten niitä ei voida erottaa toisistaan yksinkertaisin menetelmin. Liuottamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat liuottimen ja liukenevan aineen ominaisuuksien lisäksi lämpötila ja aineiden sekoitus. Liuottamista käytetään mm. lääketeollisuudessa.

Kiteytys on taloudellisuutensa ja tehokkuutensa vuoksi yleisesti käytetty erotus- ja puhdistusmenetelmä. Kiteytyksessä tapahtuu lämmönsiirtoa haihduttamalla sekä aineensiirtoa kiteenmuodostuksen avulla. Kiteytyminen perustuu molekyylien liuokoisuuteen. Pitoisuuden kasvaessa riittävän suureksi syntyvä ylikylläisyys laukaisee kiteiden muodostumisen. Kiteytymiseen vaikuttaa kiteytymisolosuhteet, liuotinvalinnat ja lisäaineet. Kiteytystä käytetään kemian-, lääke- ja elintarviketeollisuudessa.

Suodattamalla voidaan poistaa liuoksesta epäpuhtaudet tai erottaa erilaiset aineet toisistaan. Suodatuksessa hyödynnetään hiukkasten kokoeroja. Tätä yksikköprosessia käytetään mm. jätevedenpuhdistuslaitoksilla.

Vaiheita työstämme:

Tislatun aseanhydridin pipetointia, 7 ml.

Lämmitimme seosta vesihauteella 50-60 °C lämpötilassa n. 15 min ajan.

 Seoksen suodatus. Aspiriini suodatinpaperilla.

Kiteytynyt aspiriini.
Salisyylihapon mittausta kantavakioliuosta varten.

Liuoksia.

Spektrofotometrillä absorbanssin mittausta aallonpituudella 297 nm



  Sulamispiste mittarilla valmistetun aspiriinin sulamispisteen mittausta.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti