torstai 19. syyskuuta 2013

OPINPOLKU 2, VICHYVEDEN Ca-PITOISUUS, pH JA JOHTOKYKY ENNEN JA JÄLKEEN TISLAUKSEN

Tässä opinpolussa harjoittelimme yksikköprosessin nimeltään tislaus hyödyntämistä. Opinpolun työraporttiin pääset tästä.
 
Tislauksella tarkoitetaan aineiden erilaisiin kiehumispisteisiin perustuvaa erotusmenetelmää. Alemmassa lämpötilassa keihuva neste höyrystyy ja jäähdytysvesi jäähdyttää prosessin loppupäässä höyryn takaisin nesteeksi. Mitä suuremmat erot nesteiden kiehumispisteillä ovat, sitä helpompaa on erottaa aineet toisistaan. Tislaukseen vaikuttavia tekijöitä ovat lämpötila ja paine. Esimerkiksi öljyteollisuudessa käytetään tislaus menetelmää saadakseen raakaöljy jakeiksi, joilla kullakin ovat omat ominaisuutensa ja käyttötarkoituksensa.

Teollisuuden öljyn tislauslaitteistoa.
 
 
pH-arvo kertoo, onko aine emästä vai happoa. Aineet lasketaan happamiksi, kun pH-arvo on alle 7 ja emäksisiksi, kun pH-arvo on yli 7. Neutraaliksi luetellaan aineet, joiden pH on 7. Aine ei siis ole happo, eikä emäs.
 
Sähkönjohtokyky kertoo kuinka hyvin liuos tai neste johtaa sähköä. Aineita, jotka johtavat sähköä, kutsutaan elektrolyyteiksi. Johtavuuteen vaikuttaa liuoksessa olevat sähköisesti varautuneiden ioneiden määrä.
 
Vaiheita opinpolku 2:sta:
 
 

Ultraäänihauteella happojen poistamista vichyvedestä.
 

 EDTA-liuoksen titrausta vichyveteen. Ennen ja jälkeen.
 

Kaikki kolme titrausta valmiina.
 

Tislauslaitteistomme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti