torstai 31. lokakuuta 2013

OPINPOLKU 3, MALMIKIVEN MURSKAUS, SEULONTA JA JAUHATUS JA MALMIN RAUTAPITOISUUDEN MÄÄRITYS


Talvi lähenee ja ilmat kylmenee, mutta koulun käynti jatkuu. Opinpolun työraporttiin pääset tästä.

Tässä opinpolussa harjoittelimme yksikköprosesseja murskaus, jauhatus, seulonta sekä liuotus, saostus ja suodatus.

Yksikköprosessilla murskaus tarkoitetaan louhitun kiven hienontamista pienempään raekokoon. Murskauslaitteita on esim. leukamurskain, kartiomurskain ja iskumurskain. Teollisuudessa käytettävissä murskaimissa on sama periaate, kuin meillä täällä koulussa, mutta paljon suuremmassa mittakoossa. Murskauksessa on otettava huomioon haluttu lopputulos. Eri murskaimet soveltuvat erilaisiin murskattavista materiaaleista haluttuihin lopputuloksiin. Myöskin asetusarvo on huomioitava. Se määrittää halutun tuloksen suurimmaan kappaleen koon.

Yksikköprosessilla jauhatus tarkoitetaan murskatun kiven jauhontaa, jossa kivi jakautuu vielä hienompiin osiin. Jauhatus aika on hyvin olennainen tekijä jauhatuksessa. Teollisuudessa jauhatuslaitteistoa ovat mm. kuulamylly, tankomylly ja ylitemylly.

Yksikköprosessilla seulonta tarkoitetaan karkeudeltaan eri raekokojen erottamista toisistaan. Seulonnassa tulee ottaa huomioon seulan reiän koot, ottaen huomioon myös seulottavan aineen keskimääräinen suuruus. Seulonta koneita on erilaisia, mutta periaate kaikissa on sama.

Yksikköprosessilla liuotus tarkoitetaan ainakin kahden puhtaan aineen sekoittumista keskenään. Liuottamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat liuottimen ja liukenevan aineen ominaisuuksien lisäksi lämpötila ja aineiden sekoitus.

Yksikköprosessilla saostus tarkoitetaan kylläisestä liuoksesta liuottimen pois haihtumista. Liuennut aine samentuu. Saostukseen vaikuttava tekijä on käytettävät aineet.

Yksikköprosessilla suodatus tarkoitetaan aineiden erottamista toisistaan suodattamalla aineet suodatinpaperin läpi, tiheämpi aine jää suodatinpaperille, kun nestemäinen aine suodattuu paperin läpi. Suodatuksessa tulee ottaa huomioon käytettävät välineet, esim. suodatinpaperin tiehys ja suodatettavat aineet.

Tässä vaiheita työstämme:

Esimurskasimme malmikiven tarvittavaan kokoon.

Käyttämämme leukamurskain.


Seulontaa.


Kuulamyllyllä jauhantaa. 

Upokkaat saatettiin vakiopainoonsa polttamalla uunissa 800 asteessa.

Upokkaat jäähtymässä eksikaattorissa.

Liuotusta kuningasvedellä hiekkahauteessa.

Vetyperoksidiylimäärän hävittämistä lämpölevyllä, kellolaseilla peitettynä.

Ammoniakki sakan suodattamista. Suodatinpaperit taiteltiin nyyteiksi seuraavaa vaihetta varten.

Suodatinpaperi laitettiin vakiopainoon saatettuun upokkaaseen ja poltettiin kaasuliekillä, jotta paperi hiiltyisi palamalla ja jäljelle jäisi vain sakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti